Oblíbená jídla
Paprikové kuře se špenátem s omáčkou z vína a másla
Maso poprašte mletou paprikou a vmasírujte ji do něj ze všech stran. Poté maso osolte a opepřete (asi 1/4 lžičkou od každého).
Ve velké hluboké pánvi rozehřejte 1 lžíci másla na středním ohni. Maso na něm opékejte nejprve z jené strany asi 3 minuty, až bude hezky dozlatova opečené. Poté maso obraťte, ztlumte na střední plamen a opékejte zase asi 3 minuty.
Poté do pánve přidejte zbylé máslo, tymián a česnek a za stálého míchání restujte asi 2 minuty.
Zalijte vínem, přiveďte k mírnému varu a nechte vařit asi 20 minut. Víno se zredukuje, pokud je potřeba, klidně ještě víno přidejte, aby v pánvi zůstala nějaká omáčka.
Na závěr přidejte do omáčky pokrájený špenát a nechte jen zavadnout. Dochuťte solí a pepřem, ujistěte se, že je maso propečené a podávejte s rýží nebo širokými nudlemi.
-
- 10 - 14 ks
- malá karotka
- 106 - 134 g
- slanina
- 2,7 ks
- krůtí stehno
- 2 - 4 větviček
- čerstvý rozmarýn
- 133,3 ml
- bílé suché víno
- 5,3 ks
- velká červená cibule
- 10 - 14 stroužků
- česnek
-
PODLE CHUTI
-
PODLE POTŘEBY
- 200 - 267 ml
- vývar
Postup přípravy receptu
Cibuli očistíme a rozkrojíme na čtvrtky. Stroužky česneku oloupeme a necháme vcelku. Slaninu nakrájíme na hranolky. Krůtí stehna i s kůží omyjeme a osušíme. Pod kůži stehen ze všech stran vtlačíme nakrájenou slaninu. Dno pekáče poklademe nakrájenou cibulí, na ni položíme krůtí stehna, která proložíme větvičkami rozmarýnu a stroužky česneku.
Vše zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, podlijeme vínem a vývarem. Pekáč zakryjeme, vložíme do trouby a pečeme při 175 - 180 °C přibližně 3 hodiny. Asi 20 minut před dopečením k masu přidáme celé očištěné karotky a zakryté dopečeme. Přestože bylo maso po celou dobu pečení zakryté bude mít růžovou kůrku, bude odpadat od kosti, ale zůstane šťavnaté. Upečená stehna a karotku vyjmeme, maso vykostíme a uchováme na teple.
Odstraníme větvičky rozmarýnu a výpek s cibulí a česnekem necháme vysmahnout. Pak vše zaprášíme moukou, podlijeme vývarem, krátce povaříme a rozmixujeme dohladka.
Pečená krůtí stehna na rozmarýnu nakrájíme na porce, rozdělíme na nahřáté talíře, obložíme karotkou a přelijeme omáčkou. Podáváme s vařenými nebo šťouchanými bramborami.
Červené fazole po indicku
Pro 2 osoby potřebujete: 250 g červených fazolí, namočených noc předem (nebo fazole z plechovky), 2 velké cibule, 2 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, půlku lilku, 1/2 plechovky drcených rajčat, 1 a 1/2 lžíce kari, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžičku římského kmínu, trochu čerstvého koriandru, 2 bobkové listy, 2 hřebíčky, pár zrnek černého pepře, sůl, několik lžic oleje
Postup: Předem namočené fazole uvařte ve vodě, ve které jste je namáčeli, přidejte lžičku kurkumy, bobkové listy, hřebíček, pepř a nesolte. Vařte asi půl hodiny, nebo dokud nejsou fazole měkké. Nakonec sceďte.
Mezitím rozehřejte olej v hrnci, přidejte kmín, cibuli a restujte. Když začne cibule sklovatět, přidejte lilek, kari, papriku, česnek a zázvor. Chvíli duste, pak přidejte rajčata, dosolte a nechte pár minut bublat. Do směsi přidejte fazole a nechte povařit ještě asi pět minut. Nakonec dochuťte čerstvým koriandrem. Podávat je můžete s rýží nebo plackami čapátí.
Barevný salát z adzuki
Pro 2 osoby potřebujete: 200 g fazolí adzuki, 1 čajovou lžičku mořské soli, 1 žlutou papriku, 4 kousky celeru, 125 g ovčího sýra, 125 g černých oliv, 1 červenou cibuli, černý pepř čerstvě pomletý, tabasco.
Pawpaw Spinach Salad
- 1 large pawpaw / papaya, cut into chunks
- 1 small red onion, finely sliced
- 2 avocados, cut into chunks
- 3-4 handfuls spinach leaves
Lemon Dijon Dressing
- ¼ cup neutral oil
- 2 tbsp lemon juice
- 1 tsp dijon mustard
- 1 tsp caster sugar
- salt and ground black pepper, to taste
To make the dressing, shake all ingredients together in a small jar.
To make the salad, toss all ingredients gently in a large bowl. Dress with Lemon Dijon Dressing and serve immediately.
Delicious served with roast chicken or Roast Turkey with Cider Gravy as part of a special-occasion meal.
- 6kg whole turkey
- 6 pork and fennel sausages
- ½ recipe Bacon, Herb and Hazelnut Stuffing (optional)
- 2 tbsp softened butter
- 5 cups (1.25 litre bottle) cider, plus extra if needed
- 1 tbsp cornflour mixed with 2 tbsp of the cider
- salt and ground black pepper
For the brine
- ½ cup brown sugar
- 2/3 cup salt
- 1 tbsp black peppercorns
- 1 tbsp cloves
- 1 tbsp allspice
- 3 bay leaves
- 1 onion, finely diced
- 2 cups boiling water
- 10 cups cold water
To make the brine, place sugar, salt, peppercorns, cloves, allspice, bay leaves and boiling water in a large heatproof pot or bowl and stir to dissolve salt and sugar. Add cold water. Leave to cool.
Pour the brine into a large, clean plastic bag or bowl and add the turkey. Cover and chill for 6-12 hours. (This can be done by pouring the brine into a clean rubbish bag, adding the turkey, then storing the sealed bag packed in ice in a chilly bin).
When ready to cook, preheat oven to 160˚C. Lift turkey out of brine, discard brine and pat turkey dry.
Remove sausages from casings and mash sausagemeat with a fork. Stuff neck end of turkey with sausagemeat and cavity with stuffing, if using. Tie legs loosely and tuck wings under. Place turkey on a rack in a large roasting dish and pour 2 cups cider into the base. Rub turkey all over with butter.
Cook for about 4 hours, adding a further 2 cups of cider to the base of the pan after 2 hours. Your turkey is cooked when a cooking thermometer inserted into the thickest part of the thigh shows 78˚C, or when the juices run clear when you insert a skewer into the thickest part of the thigh. Check now and then to make sure it does not dry out and add a little extra cider if necessary to prevent burning. If the turkey starts to brown too quickly, cover those parts loosely with foil.
Lift turkey out of roasting dish and place breast-side down on a serving platter. Cover with tinfoil and a clean tea towel and rest for 20 minutes while finishing Cider Gravy.
To make the Cider Gravy, warm the roasting dish containing the turkey juices over a low heat on the stovetop and add the cornflour mix and remaining cider, stirring constantly until mixture starts to thicken. Simmer for 5-10 minutes. Adjust seasoning to taste. Gravy reheats well.
To serve, carve the turkey and slice the sausagemeat and stuffing, if using, and arrange on a serving platter accompanied by a jug of Cider Gravy.
Mango Lassi
9 fluid ounces (255 milliliters) plain yogurt
4 1/2 fluid ounces (130 milliliters) milk
4 1/2 fluid ounces (130 milliliters) canned mango pulp or 7 ounces (200 grams) from 3 fresh mango, stoned and sliced
4 teaspoons sugar, to taste, or feel free to try salt and cardamom seeds
ADD CHECKED ITEMS TO GROCERY LIST
Directions
Put all the ingredients into a blender and blend for 2 minutes, then pour into individual glasses, and serve. Feel free to try salt and cardamom seeds. The lassi can be kept refrigerated for up to 24 hours
Recipe courtesy of Jamie Oliver
Read more at: https://www.foodnetwork.com/recipes/jamie-oliver/mango-lassi-recipe.html?oc=linkback
Višňový koláč
-
na těsto:
-
200 ml plnotučného jogurtu (používám bio holandii)
-
1 šťastné vejce
-
100 g třtinového cukru
-
120 g hladké mouky nebo špaldové
-
špetka soli
-
vanilková esence nebo semínka z lusku
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
600 g vyloupaných višní (bez šťávy, která se uvolní při vypeckovávání)
-
na posypku:
-
70 g másla
-
70 g mouky (může být i celozrnná)
-
70 g třtinového cukru
-
60 g ovesných vloček
-
špetka soli
-
lžička skořice
Avokádová pomazánka
SALÁT COLESLAW
4–6 porcí
Křehký, čerstvý, osvěžující – takový je salát, jehož hlavní surovinou je čerstvé zelí, které vždy doplní mrkev a cibule, dále celer, kořenový, řapíkatý nebo oba, někdy i petrželka, rozinky, ořechy… Původ tohoto salátu sahá do Holandska. Koolsla v holandštině znamená zelný salát. Ovšem nejvíce se proslavil a populární se stal ve Spojených státech amerických především díky „fastfoodovým“ restauracím. Existuje řada jeho variant, jednu z nich předkládáme. K salátu jsme připravili domácí smažené kuřátko na jižanský způsob.
½ středně velké hlávky bílého zelí
1 malá cibule
2 řapíky řapíkatého celeru
1 velká mrkev
250 g majonézy
sůl
mletý pepř
cukr
vinný ocet
citronová šťáva
Zelí, cibuli a celer (nezapomeňte před krájením oškrábat vrchní tužší vlákna) nakrájíme na drobné kostičky, mrkev na tenké nudličky.
Majonézu smícháme se solí, pepřem, cukrem, vinným octem a citronovou šťávou a do dresinku vmícháme zeleninu. Necháme v lednici proležet.
Dýně z pánve
Máslo (nakrájené na kousky) |
40 g |
Anglická slanina (nakrájená nadrobno) |
210 g |
Česnek (nakrájený na plátky) |
1 stroužek |
Dýně (nejlépe Hokkaido, nakrájená na plátky a zbavená semen) |
750 g |
Jarní cibulka (pokrájená na kolečka) |
4 ks |
Sůl | |
Pepř mletý |
V širší pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte 10 g másla a osmažte na něm slaninu a česnek dozlatova. Vyjměte a na ubrousku nechte odsát tuk. Do pánve nyní dejte dýni, podlijte 125 ml vroucí vody, stáhněte plamen a zakryté duste asi 10 minut nebo až je dýně měkká a voda téměř vyvařená.
Přidejte směs slaniny a česneku a zbylé máslo a za občasného zamíchání restujte ještě asi 10 minut. Nakonec přisypte cibulku, osolte a opepřete, zlehka promíchejte a neprodleně noste na stůl.